Wat is Calcuim, Magnesium & Zink

Wat is calcium?

Calcium is belangrijk voor de handhaving en opbouw van botweefsel. Daarnaast speelt het ook een rol in de geleiding van prikkels naar de zenuwen het het samentrekken van de spieren. Bij inspanning treed via het zweet verlies van calcium op. Melkproducten zijn de voornaamste bron van calcium. Sporters die geen of weinig melkproducten nuttigen hebben daardoor kans op een tekort aan calcium. een tekort aan calcium kan leiden tot spierkrampen, gewrichtspijn,  osteoporose (poreuze botten), slapeloosheid en tandbederf.

Wat is magnesium?

Magnesium is een mineraal dat bij veel lichamelijke processen betrokken is. Met name processen die voor sporters van belang zijn, zoals de energiehuishouding en de vorming van ATP, de overdracht van zenuwprikkels,  opbouw van spieren, de stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten en de regulering van het bloeddruk. Bronnen van magnesium zijn onder andere groente en fruit, melkproducten en noten.  Een tekort aan magnesium kan gevolgen hebben, zoals irritatie aan de zenuwen en spieren, een hoge bloeddruk, spierkramp tijdens het sporten, vermoeidheid en slapeloosheid.

Wat is zink?

Zink heeft een belangrijk effect op het prestatievermogen en uithoudingsvermogen van de spieren. Daarnaast heeft het een belangrijke rol bij de groei en vernieuwing van weefsel, opbouw van eiwitten, stofwisseling van koolhydraten, het geheugen en het weerstandsvermogen. Zink komt voor in voedingsmiddelen, zoals vlees, vis, graanproducten en schaal- en schelpdieren. een tekort aan zink kan onder andere leiden tot huidafwijkingen, herhaaldelijke infecties, neiging naar depressie, nachtblindheid en een verminderde smaak.

 

0
Winkelwagen
preloader